Op 7 november was Brendan de Clercq onze gast.

Brendan de Clercq gastspreker Photo020

Brendan de Clercq

‘One day I will make the perfect portrait’

Brendan de Clercq, geboren in 1964 te Dublin, is professioneel portret- en fashionfotograaf en mixed media kunstenaar. Zijn werk kenmerkt zich door krachtige beelden met een duidelijke emotionele expressie. Hij staat bekend om zijn eigenzinnig en perfectionistisch gebruik van licht, wat hij ‘lightshaping’ noemt. Zijn masterclass ‘The Secrets of Lightshaping’ is dan ook een ongekend succes. Brendan is gecertificeerd trainer van Profoto en ambassadeur van Eizo & Sony.

Zijn streven om ooit het perfecte portret te maken geeft aan dat Brendan bij elke foto die hij maakt, de lat hoger legt voor het volgende portret. Persoonlijk contact met zijn modellen en onderwerpen is daarbij van groot belang. Het creëren van een vertrouwensband is essentieel om intense emotie in een portret te kunnen vangen. Brendan weet dit te bereiken door zichzelf als fotograaf kwetsbaar op te stellen.

Het perfecte portret is voor Brendan ‘one that is capturing emotion to the fullest’, een foto van emotie in de meest allesomvattende zin van het woord. “Die uitdaging vind ik mooi. Wanneer die foto wordt gemaakt dat weet ik niet. Mijn drijfveer is dat ik ‘m ooit wil maken. Belangrijk daarbij is dat je blijft experimenteren, jezelf uitdaagt om buiten je comfortzone te treden en openstaat voor kritiek. Ik vind het heerlijk om op mijn smoel te gaan, juist daardoor ben ik heel creatief geworden”.

Op 7 november vragen we Brendan naar zijn enthousiasme en motivatie om steeds nieuwe dingen te proberen. En natuurlijk zijn visie op het gebruik van licht en de mogelijkheden die dat biedt.

De avond is gratis. Het diner kost € 18,50 / € 22,50
Reserveren is noodzakelijk, de avonden zijn snel vol.

PORTFOLIO REVIEWERS 

 • Feiko Koster
  Studeerde af aan de Fotoacademie Amsterdam en heeft sindsdien ruimschoots zijn sporen verdiend met zowel grote producties als krachtige portretten op locatie voor o.a. uitgeverijen, de auto-industrie, theater en de muziekwereld. Hij is tevens galeriehouder van Eduard Planting Gallery in Amsterdam en heeft ruim 8 jaar zorg gedragen voor de creatieve invulling van FotoFestival Naarden. Vanaf dit jaar is Feiko ook werkzaam als curator van 033Fotostad.
Portretfoto van Feiko Koster
 • Barend Houtsmuller
  Studeerde onder meer in NYC en Venetië bij grootmeesters als Ansel Adams, Duane Michals en Christian Voigt. Zijn werk wordt geroemd en aangekocht in binnen- en buitenland. Barend staat bekend om het benadrukken van vrouwelijke schoonheid, waarbij hij op zoek gaat naar mysterie en polariteiten.
  Techniek en kunst gaan bij Barend Houtsmuller hand in hand. De motor van zijn artistieke ontwikkeling wordt aangedreven door een grote mate van nieuwsgierigheid en perfectionisme. Barend is een meester in lichtregie, infraroodfotografie, zwartwit drukken en drukken op speciale media. Als reviewer wordt Barend gewaardeerd om zijn coachende en opbouwende kritiek, die de mens als fotograaf en/of kunstenaar centraal stelt.
Portretfoto Barend Houtsmuller
 • Katharina Pöhlmann
  Heeft zich na haar studie choreografie en visual-arts aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gespecialiseerd in audiovisuele media en vele jaren gewerkt als camera-operator en director of photography. In 2011 is ze afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam. Ze geeft les aan de AHK in visual arts en werkt tevens als jurylid en coach voor fotografen en videomakers. Sinds 2016 is zij lid van kunstenaarsgenootschap Kunstliefde. Haar werk wordt internationaal geëxposeerd en is o.a. genomineerd voor de International Fine Art Photography Award Paris, Salon Art Prize London en 3. Ruhr Biënnale Essen.
Portretfoto Katharina Pohlmann
 • Tom Meerman
  Bespreekt portfolio’s als coach, gaf les op de AKI en is schrijver van de vijf-delige reeks “Fotografie als Taal”. Hij is ervaren als fotograaf, docent, boeksamensteller en projectleider. Hij schrijft columns over fotografie in dagblad De Gelderlander en is dit jaar gastcurator bij 033Fotostad Amersfoort. Ook was hij jurylid voor o.a. P3x, Parijs, en Shanghai International Photographic Art Exhibition.
Portretfoto Tom Meerman

Inschrijven voor de portfolio reviews kan op de avond zelf, er liggen lijsten klaar bij de ingang.
Meld je snel aan voor de 4e Photo020 avond op woensdag 7 november.